Neden Özgüven Eksikliği Yaşarız?
“Özgüvenli olmak” aslında sanıldığı kadar zor değil. Şu anda bu konuda kendini zayıf hissediyor olabilirsin. Bu çok normal. Özgüven bir karakter özelliğidir. Biz bu karakter özelliğini çocukluk ve ergenlik döneminde kazanıyoruz.
Bu özelliği kazanmamızda da en büyük rolü ailemiz ve arkadaşlarımız oynuyor. Eğer ailemiz sürekli bizi sınırlıyorsa, sürekli olarak:
“Yapma oğlum kıracaksın!”
“Dur kızım üzerine dökeceksin!”
“Sen bu işi yapamazsın dur ben yapayım!”
“Beceremezsin yavrum bırak oynama!”
Gibi cümlelerle özgüvenimizi düşürüyorsa dolayısıyla kendine güveni düşük bir birey olarak yetişiyoruz. Burada senin herhangi bir suçun yok. Ama şu anda bu konuyla ilgili bir şeyler yapmıyorsan bu senin suçun. Özgüvenli olmak için hemen çaba göstermeye başla!
Özgüvenli Olmanın 3 Kuralı Nedir?
1) Özgüvenli Birisi Olmayı Delicesine Arzula!
Arzulamak her şeyin başlangıcıdır. Bir şeye sahip olmayı istiyorsan önce onu deli gibi arzulamalısın. Özgüvenli bir birey olmayı hayatının en önemli hedeflerinden biri olarak belirlemeni istiyorum. Bunu bir kağıda yaz ve yatağının tam karşısına as. Her kalktığında o hedefini gör ve güne o hedefini gerçekleştirme hevesiyle başla.
2) Kendin Hakkındaki İnançlarını Değiştir!
Bizim en büyük sorunumuz ne biliyor musun? Kendi yeteneklerimizin farkında olmamamız. Sürekli zayıf olduğumuz konularda kendimizi başkalarıyla kıyaslayıp kendimizi yetersiz hissediyoruz. Diyelim ki Banu çok iyi yüzme biliyor. Sense normal bir yüzücüsün.
Bu durumda “Banu benden çok daha iyi yüzüyor. Ben beceriksizim. Kabiliyetsizim.” Diye kendini aşağılıyorsan özgüvenin büyük bir darbe almış olacaktır. Özgüvenimizi aslında biz belirliyoruz. Kendimizi ne kadar aşağılarsak o kadar mutsuz ve kendine güvenmeyen bir birey oluyoruz.
Bu şekilde kendini yargılamak ve başkalarıyla kıyaslama yapmak yerine kendi iyi özelliklerine odaklan. Tamam iyi yüzemiyorsun ama belki sen de çok iyi basketbol oynuyorsun. Ya da futbol… Hiç fark etmez.
Burada kendini şu şekilde değerlendirmelisin:
“Çok iyi yüzemiyorum bu doğru. Ama çok iyi basketbol oynuyorum. Basketbol konusunda çok kabiliyetliyim. Ben başarılı biriyim.”
Kendimize bu telkini verdiğimizde özgüvenli olmak için önemli bir adım atmış olacağız.
3) Özgüvenli İnsanları Gözlemlemeye Başla!
Özgüvenli olmanın en kestirme yolu özgüvenli insanların hareketlerini, düşünme tarzlarını taklit etmektir. Onları taklit ettikçe sen de kendini özgüvenli hissetmeye başlarsın. Çünkü hareketlerle düşünceler birbiriyle bağlantılıdır.
Eğer sen dik bir şekilde yürüyorsan, çevredeki insanlarla göz teması kuruyorsan kendini daha özgüvenli hissedersin.
Bundan sonra özgüvenli insanların günlük hayattaki hal ve hareketlerini gözlemlemeni sonra da taklit etmeni istiyorum. Göreceksin, özgüvenin kısa bir süre içerisinde 2 katına çıkacak.
Özgüvenli olmak için çıktığın bu yolculukta yukarıda saydığım adımları atarak mesafe kat etmeye başlayabilirsin. Bu mesafeyi jet hızıyla geçmek istersen sana bir kitap tavsiye edeceğim:
Yürüyen Özgüven kitabını okuyarak özgüven konusunda kendini geliştirebilirsin.
Eğer ki durum daha ciddiyse;
Sosyal fobi yaşadığını düşünüyorsan ve çok daha büyük bir özgüven problemin olduğuna eminsen diğer bir kitap olan Sosyal Fobiyi Yok Et! kitabını da inceleyebilirsin.